zondag 24 juni 2012

Zaterdag 23 juni ST.JEAN PIED DE PORT NAAR ERRO

Vandaag grenzen overschreden, letterlijk en figuurlijk. Met een klim van 20 km naar de top van de Ibaneta gaat het Spanje in na een rit van 3,5u. Boven aan de top aangekomen vergezeld van een zwerm muggen die me van bij het begin volgde. Onderweg voelde ik me de eenzame fietser zoals in het liedje van Boudewijn de Groot. Wel bijzonder mooie route met adembenemende vergezichten. Boven aangekomen onder applaus van een bus Duitse toeristen die er van het uitzicht genoten. Ik ben fier op mezelf.  Na een korte afdaling doemt het historische klooster van Roncevalles op.





Mijn compagnon de route komt een half uur later aan. Mijn volledige kledij is doordrenkt van het zweet. Ik fiets nog door tot ERRO en installeer me in de eerste (en enige) hostal dat ik tegen kom. De vrouw des huizes is zo vriendelijk mijn kleren te wassen !
Een zoektocht naar een winkeltje of bakker levert niets op.  Dan morgenvroeg maar wat proviand meenemen vanuit de hostal (men verkoopt er koekjes en drankjes).

Vrijdag 22 juni SAINT PALAIS NAAR ST.JEAN PIED DE PORD

Een korte rit van 30 km vandaag, met enkele steile klimmetjes. Het stadje doet denken aan Scherpenheuvel, met  kleine souvernirswinkeltjes in de smalle straatjes.


Hier bevindt zich tevens het Franse steunpunt van Les Amis de St. Jacques.
De drie grote Jakobsroutes in Frankrijkkomen hier bij elkaar : de Podense vanuit Le Puy, de Lemovicense vanuit Limoges, de Touronense vanuit Tours.
Het stadje biedt ruime voorzieningen om zo nodig de uitrusting in orde te maken en je kan er
desgewenst ook nog een pelgrimspaspoort aankopen :
als je bij aankomst in Santiago de Compostela aan kunt tonen dat je in een aaneengesloten periode de laatste 100 kilometer te voet of 200 kilometer met de fiets hebben afgelegd kan je een Compostelaat krijgen bij het pelgrimsbureau ‘Oficina de peregrinos’. Het Compostelaat is een verklaring dat je als pelgrim aangetoond hebt dat je de laatste kilometers volgens de regels hebben afgelegd.
Dit dien je te bewijzen door het overleggen van het pelgrimspaspoort, het zogenaamde Credencial del peregrino, voorzien van stempels die je hebt gekregen tijdens je tocht. Meest gebruikelijk is om een stempel te vragen als je gaat overnachten: bij een refugio, in een hotel of op een camping. Daarnaast kan je ook stempels krijgen bij een bar, de VVV of bijvoorbeeld de lokale bakker.
Daarnaast dient het pelgrimspaspoort om in herbergen te kunnen laten zien dat je een serieuze pelgrim bent. Je verkrijgt daarmee toegang, als er plek is.