donderdag 21 juni 2012

Donderdag 21 juni 201 DAX - SAINT-PALAIS (70km)

Uit DAX vertrokken met een vertraging van 2u omwille van capriolen bij de fietsenmaker (had beloofd dat alles in orde zou zijn tegen 10.00u., maar was er toen echter nog niet aan begonnen).
Het Spaanse 'werktempo' laat zich hier ook al gevoelen.

Dadelijk al een klim van 7% over 3 km. De route loopt over een zeer mooi parcours met de pyreneëen op de achtergrond. Een imposant beeld. Nog enkele lange klimmetjes, soms tot 9%. Sneller dan 6km/u. klim ik niet naar boven. Ze gaan me goed af, maar die verdomde wind. De vuilnisbakken vliegen over straat en takken versperren de weg in de anders zo aangename afdalingen.


De Baskische invloed is hier al goed merkbaar: alles is in twee talen vermeld. Aangekomen in St. Palais blijkt het Franciscanenklooster niet meer te bestaan. Er is bovendien geen enkel bed meer vrij in de stad omwille van een congres. Een charmante onthaalbediende van een hotel belt even rond en
uiteindelijk is er nog een kamer vrij bij de begrafenisondernemer. Hopelijk slaap ik in een bed en niet in een kist !

Morgen vertrek ik voor een kort ritje naar de laatste stad van Frankrijk, St. Jean Pied de Port.
En dan afwachten of het weer gunstig is om de pyreneëen over te gaan.

Woensdag 20 juni 2012 LABOUHEYRE - DAX

Vandaag voor de eerste maal vertrokken in T-shirt . Tegen de middag is het 28°. Het is een eentonige rit van 80km door volledig gerooide dennenboombossen . Onderweg enkele ganzenkwekerijen gepasseerd.  Rond 15 u. ben ik in DAX.


In de verte kan ik het silhouette van de pyreneëen al ontwaren.
Morgen is het nog een ganse dag fietsen en daarna is het noodgedwongen overschakelen naar halve dagen om de middaghitte te vermijden.
Vanavond heb ik, zoals al diverse malen , enkele Hollanders (op weg naar Lourdes) achter mij aan als ik naar een slaapplaats zoek. Ik hoop dat dit succes te danken is aan mijn charmes, maar ik denk dat het is omdat de taal van Molière niet hun sterke kant is.
In 'Le Petit Hotel' vinden we een onderkomen aan een schappelijk prijsje.  De fietsenmaker enkele huizen verder kijkt mijn fiets nog eens na alvorens de Pyreneeën aan te vatten : remblokjes tot op de draad versleten.  Hij heeft dan een nieuw systeem remblokjes gemonteerd ; dit zou moeten meegaan tot in Santiago de Compostela.