vrijdag 8 juni 2012

Compiegne- Meru 7 juni

Om 07.30u loopt de wekker af, inpakken en wegwezen. Geen ontbijtmogelijkheid in de pelgrimsgite, dus bij de eerste de beste bakker inkopen doen:  chocolade- en rozijnenbroodjes en natuurlijk liters drinken.
Ik ga nu de heuvels op met 74 kg. eigen gewicht, 4 kg. buik, 20 kg.bagage en 5 liters water. Tegen 11.00u zeker een uurtje moeten schuilen voo de stortregen. Weerom tussen eindeloze graanvelden gefiets : een prachtige omgeving.
De eenzame auto die je tegemoetkomt knippert met de lichten en steekt de duim omhoog. Onderweg ook veel "bon courage" gewenst door de inwoners. In Meru geen b&b meer, terug naar vorig dorp, ook niets meer. Ondertussen is het half acht. Ik klamp iedereen aan, ga bij de apotheek nog vragen, voorbijgangers op straat : niemand kent een hotel of b&b in de buurt.  ik ga nog vlug inkopen doen in de supermarkt dit tot 21u open is en ik vraag nog even aan de kassiester : ja, zij weet nog een nieuwe gite, daar zit ik ondertussen tegen 25 euro inclusief eten. Ge moet niet schoon zijn om geluk te hebben, maar ge ziet, het helpt wel.

De splinternieuwe Gîte waar ik in laatste instantie nog terecht kon

doei

St. Quetin - Compiegne 6 juni

Weerom veel regen en vooral steeds tegenwind. André en ik vertrekken samen. De heuvel op lijkt steeds langer en bergaf steeds korter... enkele nijdige klimmetjes tot 8%; puffen en hijgen geblazen, maar op de duur vind je de juiste ademhaling en de gepaste versnelling. Af en toe al eens een tandje hoger geschakeld.

door de heuveltjes in Frankrijk

Tegen 17.30 aankomst in de pelgrimsgite in Compiegne (10 euro/persoon). Slaapzaaltje voor 12 personen tegen de kerk aangebouwd. Je moet wel je pelgrimspas laten zien.  Later komt nog een nederlands koppel binnen. Wij hebben ondertussen gedouched en zijn klaar om te gaan eten.        Hoor ik madam tegen haar vent zeggen : Henk, laten we over 1 ding duidelijk zijn : ik zie
dat de douchevloer nog nat is, wij gaan hem op niet opkuisen hé. ik zeg tegen madam : gank uut de wèg,det ich den douche effe opvèg. Voor de rest van de avond niet veel worden meer gewisseld.
Zoals steeds rond 21.30u onder de lakens.

PS: nog nen dikke proficiat aan ons Lisette.

Geraardsbergen-Marchiennes 4 juni

Met Henk, kamergenoot in de jeugdherberg in Geraardsbergen ontbeten. Hij heeft echter een ander fietsritme dan ik (130 km per dag) en we vertrekken afzonderlijk.
Jacob heeft vandaag gedacht : ik ga hem naast de regen ook nog wat wind geven. Dat zal hem leren zijn vrouw zo lang alleen te laten. Tegen 11.00u geschuild onder een brug. André en Heleen -twee pelgrims die ik eerder al had ontmoet- komen eveneens schuilen. Samen besloten om voor de rest van de dag verder te fietsen. In Doornik op de toeristische dienst een stempel gehaald en verder naar Marchiennes. Kunnen overnachten in een enig mooie B&B, waar we elk een afzonderlijke kamer kregen toegewezen.  De dame des huizes was nog zo vriendelijk om onze doorregende kledij even in de wasmachine en de droger te stoppen.
's avonds samen gegeten op het dorpsplein.