zaterdag 16 juni 2012

Vrijdag 15 juni POITIERS-CHARROUX (70 km)

Bij vertrek in POITIERS belooft het een prachtige dag te worden :  ik fiets langs berg en dal, langs geurige klavervelden en akkers met de mooiste zonnebloemen,  langs plattelandswegen door kleine dorpjes met weinig voorzieningen.

Fietspad langs spoorbrug in Châtellerault

Vandaag overnachten  in een middeleeuws huis, speciaal voor de pelgrims, met dikke arduinen trappen en een dikke plankenvloer waar je door de spleten naar de benedenverdieping kan kijken, en dit voor de prijs van 7 Euro.  De sleutel krijg je bij het VVV en mag je daar 's morgens weer in de brievenbus gooien.
Ik heb het geluk 2( weliswaar Nederlandse) dames (voor de geïnteresseerden ze zijn resp. 62 jaar en 64 jaar) te ontmoeten, die mij uitnodigen een glaasje wijn te komen drinken. Dit is de eerste keer dat mij dit overkomt tijdens mijn trip, dus sla ik hun aanbod niet af!
Ik ga even met hen terug naar de VVV en zij mogen ook in de gite overnachten : er is een douche voorzien en op gelijkvloers en 1e verdiep enkele sobere bedden. Naast pelgrims wordt de gite - aan de uitwerpselen te zien - zeker bevolkt door enkele families muizen...  Uit voorzorg heb ik mijn plastiek zakje met proviand aan de balken van het plafond opgehangen.  In het gastenboek zie ik dat Heleen met wie ik in het begin enkele dagen samen fietste, hier reeds 2 dagen geleden gepasseerd is.
Tot morgen .
Château van Dissay

Donderdag 14 juni 2012 St. DANGE- POITIERS (60 km)

Stralende dag vandaag, en dit voor de eerste maal sinds mijn tocht. Mooie kastelen onderweg. Op enkele klimmetjes van 9% moet ik de laatste meters toch van de fiets. In  Poitiers aangekomen kan mijn zoektocht naar de jeugdherberg beginnen. Een fietser haalt mij in en begeleidt mij naar de jeugdherberg. Dit scheelt mij een hoop zoekwerk.
Zoals steeds, stempeltje halen in het gemeentehuis onderweg
 
Gelijk vele grote steden in Frankrijk is het centrum van Poitiers gelegen op een heuvel.
Het oude centrum en enkele mooie kerken - waarvan Notre Dame La Grande de belangrijkste -bezocht.
Bij de toeristische dienst ben ik mij nog een “zuurverdiende” stempel gaan halen.