vrijdag 4 mei 2012

LEGENDE


Volgens een legende zou het graf van apostel Jacobus, één van de discipelen van Jezus zich hier bevinden.  Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palistina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden.  De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven aan de berg Libredon.  Rond 800 na Chr. wordt het graf ontdekt in het Moorse Spanje.  De ontdekking ervan was een steun in de rug van de christenen in hun strijd tegen de Moren.  Vanaf dat moment maakten mensen van allerlei pluimage de pelgrimstocht naar Santiago.  Er werden wegen, bruggen, kerken, kapellen, herbergen ten behoeve van de pelgrims gebouwd langs deze weg, die de Camino wordt genoemd.

De pelgrims op weg naar Santiago zijn herkenbaar aan de Sint-Jacobschelp.  Dit dier wordt langs de Galicische kust gekweekt (de kwekers zeggen niet precies waar, om diefstal te voorkomen) en is onder de naam vieira in de Galisische restaurants een gewilde delicatesse.  De weg naar Santiago kent vele van deze tradities.  Zo laten pelgrims een van huis meegenomen steen achter bij Cruz de Ferro waarmee ze symbolisch hun zonden van zich afleggen en (letterlijk) verlicht hun weg vervolgen.

In de voetsporen van ontelbare pelgrims vertrekt mijn route op 2 juni 2012 via Mechelen, Doornik, langs Parijs, Tours, Poitiers en Angoulême naar de Pyreneeën.  Via de oversteek in Saint-Jean-Pied-de-Port en langs culturele steden als Burgos, Astorga en langs schilderachtige dorpjes, abdijen en kloosters naar Santiago de Compostela.

6 opmerkingen:

  1. Dominique Peeters29 mei 2012 om 23:45

    Dag René, of moet ik binnenkort zeggen: pelgrim René :))
    Spannend zeker, zo enkele dagen voor je vertrek. Is je Koga in orde? Och, voor een amateur fietsenmaker is dat waarschijnlijk geen probleem!
    Ik wens je veel succes met je trip en ik ga geboeid je avontuur volgen.
    Veel goede moed en niet teveel kramp in de kuiten :)))
    Groeten
    Dominique Peeters

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Proficiat René, dat ge buiten uw vele interesses ook al zo een fervent fietser waart wist ik niet, ik wens u in ieder geval veel succes en veel plezier onderweg.

    Groetjes

    André Castelain

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi René, veel succes. Een mooie trip toegewenst en ... niets forceren. Weldra gezond en wel weer terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Succes René! Als ik het goed gelezen heb begin je vandaag aan een heel bijzondere reis!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hallo, hoe gaat het op de fiets.
    groetjes marcel

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voorlopig kan ik niet klagen! Ook al regent het veel, toch verloopt de tocht voorspoedig.

    BeantwoordenVerwijderen