vrijdag 4 mei 2012

ETAPPES


De Sint-Jacobsroute verbindt vele historische pelgrimsplaatsen waar je kan kennis maken met het cultureel erfgoed, genietend van rijke en sterk variërende landschappen.
De route kan in 3 delen opgesplitst worden :

1.  PEER - TOURS
     Langs historische pelgrimswegen door vlak, heuvelachtig gebied.

     PEER- Mechelen-Geraardsbergen-Tilly/Marchienne-St.Quentin-Compiègne-
     Meru-Epône-Chartres-Vendome-TOURS

            
2. TOURS - SAINT-JEAN-PIED-de-PORT
    Tot aan de voet van de Pyreneeën langs uitgestrekte bossen en wijnstreken.

    TOURS-Pussigny-Antogny-Poitiers-Charroux-Angoulême-Bonnes-
    Puisseguin-Cadillac-Labouheyre-Dax-St.Palais-SAINT-JEAN-PIED-de-PORT

3. SAINT-JEAN-PIED-de-PORT - SANTIAGO DE COMPOSTELA
    Over de Pyreneeën naar Santiago door het Spaanse bergland met
    de zwaarste routes.

    SAINT-JEAN-PIED-de-PORT -Punta la Reina-Los Arcos-Naverrete-
    Sto.Domingo de la Calzada-Belorado-Burgos-Castrojeriz-Sahagun-Leon-
    Astorga-Triacastela-Portomarin-Arzua-SANTIAGO DE COMPOSTELA

Vermits het zeker geen prestatietocht hoeft te zijn en mede afhankelijk van de weersomstandigheden, de conditie... worden de etappes mogelijk onderweg nog aangepast.


LEGENDE


Volgens een legende zou het graf van apostel Jacobus, één van de discipelen van Jezus zich hier bevinden.  Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palistina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden.  De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven aan de berg Libredon.  Rond 800 na Chr. wordt het graf ontdekt in het Moorse Spanje.  De ontdekking ervan was een steun in de rug van de christenen in hun strijd tegen de Moren.  Vanaf dat moment maakten mensen van allerlei pluimage de pelgrimstocht naar Santiago.  Er werden wegen, bruggen, kerken, kapellen, herbergen ten behoeve van de pelgrims gebouwd langs deze weg, die de Camino wordt genoemd.

De pelgrims op weg naar Santiago zijn herkenbaar aan de Sint-Jacobschelp.  Dit dier wordt langs de Galicische kust gekweekt (de kwekers zeggen niet precies waar, om diefstal te voorkomen) en is onder de naam vieira in de Galisische restaurants een gewilde delicatesse.  De weg naar Santiago kent vele van deze tradities.  Zo laten pelgrims een van huis meegenomen steen achter bij Cruz de Ferro waarmee ze symbolisch hun zonden van zich afleggen en (letterlijk) verlicht hun weg vervolgen.

In de voetsporen van ontelbare pelgrims vertrekt mijn route op 2 juni 2012 via Mechelen, Doornik, langs Parijs, Tours, Poitiers en Angoulême naar de Pyreneeën.  Via de oversteek in Saint-Jean-Pied-de-Port en langs culturele steden als Burgos, Astorga en langs schilderachtige dorpjes, abdijen en kloosters naar Santiago de Compostela.